Categories

Αληθεύει ότι οι νέοι μηχανικοί της Apple δουλεύουν πάνω σε ψεύτικα project

Apple-headquarters-Cupertino-Clifornia.j

Υπάρχει μια πεποίθηση ότι η Apple βάζει τους καινούργιους μηχανικούς της να δουλέψουν πάνω σε ψεύτικα προϊόντα μέχρι να αποδείξουν ότι είναι αρκετά αξιόπιστοι. Σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο της εταιρείας, τον Adam Lashinky, ο οποίος κυκλοφόρησε το βιβλίο Inside Apple τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία του Cupertino προσλαμβάνει κόσμο και τους βάζει να δουλέψουν σε “dummy positions” μέχρι να τους εμπιστευθούν αρκετά και να τους αναθέσουν ένα κανονικό προϊόν

Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό; Ξέρουμε ότι η Apple παίρνει τη μυστικότητα πολύ σοβαρά, αλλά θα ξόδευε λεφτά και χρόνο πάνω σε ψεύτικα project ώστε να βεβαιωθεί ότι οι νέοι εργαζόμενοι της δεν θα την προδώσουν;

Μάλλον όχι.

Οι ισχυρισμοί του Lashinky έρχονται από ένα άγνωστο άτομο, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του δούλευε για την Apple έξι χρονιά και οι φίλοι του δούλευαν πάνω σε ψεύτικα προϊόντα όταν πρώτο προσλήφθηκαν.

Ωστόσο, η Jacqui Cheng της Ars Technica, έψαξε λίγο περισσότερο την ιστορία και ανακάλυψε ότι πρόκειται για μύθο.

Η Cheng έχει αρκετούς φίλους στην Apple, και κανένας τους δεν έχει ακούσει ποτέ τίποτα για ψεύτικα project. Όταν ρώτησε νυν και πρώην υπαλλήλους της εταιρείας για πληροφορίας σχετικά με τα ψεύτικα project, ανακάλυψε ότι δεν ήταν συχνό φαινόμενο στα γραφεία της εταιρίας και ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν καθόλου.

Ένας πρώην υπάλληλος της Apple είπε στην Cheng “Μου φαίνεται περίεργο το να ξόδευαν τόσο το δικό τους όσο και το χρόνο τον υπαλλήλων πάνω σε κάτι το οποίο δεν θα βοηθούσε καθόλου”

Ένας τωρινός υπάλληλος της Apple είπε στην Cheng ότι δεν χρειάζεται να βάλουν το νέο κόσμο να δουλέψει πάνω σε ψεύτικο project, ωστόσο είναι υποχρεωμένοι όλοι να υπογράψουν συμφωνητικό εμπιστευτικότητας(NDA).

“Το να σε προσλάβουν αλλά να μην σου πουν σε ποια θέση θα δουλέψεις, ναι γίνεται, αλλά αν σε διάλεξαν για τις ικανότητες σου, τότε μάλλον ήδη γνωρίζεις τι περίπου θα κάνεις” είπε ο τωρινός υπάλληλος, “Είναι πολύ πιο εύκολο να τους βάλουν να υπογράψουν ένα NDA και να τους απολύσουν αν το παραβιάσουν”

Ένας άλλος υπάλληλος είπε πως όποια και αν είναι η εργασία κάποιου στην Apple πρέπει να υπογράψει NDA, ωστόσο αν κατά τη διάρκεια της πρόσληψης του η Apple έχει αμφιβολίες για το πόσο έμπιστο άτομο είναι, δεν θα τον προσλάβει. Και φυσικά, όσοι διαρρεύσαν πληροφορίες απολυθήκαν, διότι η Apple παρακολουθεί.

Γιαυτό, και οι περισσότερες διαρροές γίνονται τελικά από τη γραμμή παραγωγής στην Ασία. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και τα στελέχη τους που δεν είναι της Apple δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες, γιαυτό και είναι πιο πρόθυμοι να διαρρεύσουν κάποια πληροφορία.

Ένας πρώην μηχανικός της Apple είπε στην Cheng ότι σχεδόν όλες οι φήμες που διαρρέουν στο ίντερνετ, προέρχονται από Κινέζικα εργοστάσια. Ωστόσο, όταν η διαρροή δεν προέρχεται από την Κίνα, η Apple έχει τρόπους για να βρει ποιος την διέδωσε.

Αν η Apple βρει ότι η διαρροή προήλθε μέσα από το Cupertino τότε είναι πρόθυμη να πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, είπε η Cheng. Κλειδώνουν ολόκληρους ορόφους ή γραφεία και περιτριγυρίζονται από προσωπικό ασφάλειας, όπως και στις φυλακές.

Και το προσωπικό ασφαλείας δεν είναι της Apple, αλλά είναι εξωτερικά άτομα τα οποία είτε δούλευαν στο στρατό, είτε στη CIA είτε στο FBI.

Οι υπάλληλοι που θα είναι μέσα στον όροφο που έχουν κλειδώσει, θα πρέπει να παραμείνουν στα γραφεία τους κατά την ώρα που το προσωπικό ασφαλείας πηγαίνει από γραφείο σε γραφείο και αντιγράφει τα δεδομένα που έχει ο καθένας στον υπολογιστή και στις συσκευές του. Με αυτό το τρόπο η ομάδα ασφαλείας βρίσκει σχεδόν αμέσως ποιος ευθύνεται τη διαρροή και τον παίρνουν για ανάκριση.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει συχνά, γίνεται περίπου μια φορά ανά δυο χρόνια, είπε πρώην μηχανικός στη Cheng.

Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί ξεκίνησαν οι φήμες περί ψεύτικων project; Απ’ ότι φαίνεται παρεξήγησαν τα λόγια του Lashinsky.

“Ήταν λάθος που διάλεξα να πω τη φράση ‘dummy projects’ “ είπε ο Lashinsky. “Αυτό που εννοούσα ήταν ότι παίρνουν θέση σε ‘απροσδιόριστα’ project”

 

Σχολιασμος Forum μας

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.